Turkije

   

Ik vond het zelf al interessant om over Turkije een werkstuk te maken, omdat ik het erg leuk  vind om over te vertellen er is veel te beleven. 

 

 

Het is leuk om in Turkije op vakantie te gaan, er zijn ook prachtige steden.”

En een leuke oudheid, Efeze en Priëne heb ik zelf gezien.

En ik hoop dat jullie het ook leuk vinden.”

 

Dag 1: zaterdag 22 okt. 2005.

De eerste dag gingen we met het vliegtuig naar Turkije

Het was erg leuk en het eten was er heerlijk.

                

Dag 2: zondag 23 okt. 2005.

‘s Morgens gingen we aan het ontbijt. Elke keer als ik weg ging om ander eten te halen was mijn bord weer weg.

Toen gingen we met de bus naar het info pleintje van OAD om informatie te krijgen over Turkije.

Dag 3: maandag 24 okt 2005.

We gingen naar veel plaatsjes.

We hadden namelijk een auto gehuurd.

We gingen ook naar Kusadasi dat is een leuke stad.

Dag 4:dinsdag 25 okt 2005

We waren naar efeze geweest de op 3 na grootst bewaard gebleven Romeinse stad ter wereld.

Dag 5: 26 okt 2005

We hebben veel gewandeld. En later nog het avond eten gehad. Dat was erg lekker

Dag 6:27 okt 2005

We zijn naar Priëne geweest het lijkt wel op Efeze maar dit is grieks. Overal omgevallen pilaren erg mooi.

We zijn ook nog langs een katoen platage geweest.

Dag 7: 28okt 2005

Deze keer zijn we naar het bafa Gölu meer geweest, grappige tomben hoor!

 

 

Wat is een boze oogsteen in Turkije?

In Turkije is het blauwe oog de beste beschermende amulet tegen het boze oog. Deze blauwe ogen worden gemaakt van glas. Ze worden gedragen als amulet, maar ook gebruikt om vloeren en wanden te versieren in hele huis. Men gelooft dat hierdoor het ongeluk buiten de deur wordt gehouden.

In Mediterrane landen gelooft men dat iemand die in het bezit van het boze oog met èèn blik anderen ziek kan maken. Meestal gebeurt dit zonder dat mensen het weten. Het blauwe oog, de Nazar, trekt de kwade blik naar zich toe, waardoor de inwoners van het huis niet getroffen worden door het boze oog

Dit symbool stamt uit Turkije en is de tegenhanger van het oog van horus. Het staat plaatselijk bekend als nazur boncuk ofwel boze oog steen en wordt gedragen als sieraad of sleutelhanger. Ook hangen mensen dit symbool in hun auto of hangen ze het op in hun huis.

 


 

 

Vroeger werden er veel oorlogen gevoerd. De oorlog stopte 's avonds in 1936. Overal op de grond lag er bloed. De halve maan scheen naar het bloed en de ster was naast de halve maan. Tientallen soldaten keken verdrietig naar de mensen die dood waren gegaan en zagen de bloed met de maan en de ster op de grond.
Toen was de Turkse vlag rood en had drie manen.
Nadat de soldaten het zagen wilden ze er een vlag van maken. en zo ontstond de vlag.

Wat is een boze oogsteen in Turkije?

In Turkije is het blauwe oog de beste beschermende amulet tegen het boze oog. Deze blauwe ogen worden gemaakt van glas. Ze worden gedragen als amulet, maar ook gebruikt om vloeren en wanden te versieren in hele huis. Men gelooft dat hierdoor het ongeluk buiten de deur wordt gehouden.

 


AtaTurk 

Turkije is een moderne staat. Tenminste dat is het geworden toen Mustafa Kemal Ataturk die ook wel de vader van de Turken genoemd werd Turkije tot een modernere staat bracht. Turkije behoorde voor die tijd tot het Ottomaanse rijk. In die tijd was de Eerste Wereldoorlog net afgelopen. Frankrijk, Griekenland, Italië en Engeland namen veel gebieden van het Ottomaanse rijk in beslag. De Turken werden door de Engelse, de Grieken, de Italianen en de Fransen afhankelijk, ze hebben toen de onafhankelijkheidsoorlog gevoerd. Ataturk was de leider van het leger van de Turken. Hij heeft ervoor gezorgd dat de Turken onafhankelijk werden en hun land weer terug kregen. Hij joeg ook de sultan weg die voor de Eerste Wereldoorlog sultan van het Ottomaanse rijk was. Later heeft hij een nieuwe staat opgericht: Turkije. Zelf werd Ataturk de eerste president van Turkije.

Ataturk heeft ook nieuwe moderne dingen aan de staat toegevoegd zoals:

- De Turken moesten het westerse schrift gebruiken;

- De fez (is een soort hoedje) werd afgeschaft. In plaats daarvan kwam de gewone hoed;

- Vrouwen kregen ook het stemrecht en dat was de eerste keer in Europa dat vrouwen het stemrecht kregen

Was hij beter dan zijn leraar! Na de lagere school ging hij naar de Millitairemiddelbareschool. Op die school was de wiskundeleraar ook zijn lievelingsleraar. Die wiskunde leraar heette ook Mustafa. Daarom kreeg Mustafa een andere naam erbij: Kemal.

 Ataturk werd geboren op 19 mei 1881in Thessaloniki (Ottomaanse rijk). Zijn vader, Ali Riza Efendi en zijn moeder, Zubeyde Hanim noemden hem Mustafa. Rond zijn zevende jaar ging hij naar de lagere pas geopende Efendi-school. Wiskunde was zijn favoriete vak. Hij was er ook erg goed in. Daarom ging hij zich meer richten op wiskunde.

 


 

De reis er naar toe

 

We gingen vanaf Schiphol naar Turkije.

Het was erg spannend. Zo voor het vliegtuig te staan.

De reis er naar toe, is lang, en het is heel leuk vind ik.

Maar als je al lang in het vliegtuig zit wordt het nogal saai moet je weten. Want je moet wel 3 uur in het vliegtuig zitten. Soms word je misselijk, of je voelt je goed.

Wat je in een vliegtuig kan doen is niet veel, wat boekjes lezen of eten, misschien wat slapen maar meer is er dan vaak ook niet bij.

Toen we er aan kwamen leek het nogal armmoedig te zijn. Maar dat was ook zo. Ik dacht waar ben ik nu weer terechtgekomen maar dat veranderde toen het dag werd.

in het vliegtuig kregen we een rugtas

Toen we aankwamen rook het er naar vuur.

Maar later kwamen we erachter dat het er overal zo branderig rook.

Maar eerst kwamen we op het vliegveld bij een rolband waar de koffers op lagen te rollen.

Ik zocht de koffers er uit. Want ik stond op de plek waar ze uit kwamen. Ik had ze allemaal en toen dachten pappa en mamma, waar zijn de koffers nou? En toen kwam ’k er aan met alle koffers. En daarna gingen we er met de koffers vandoor.

Toen gingen we met de bus naar een andere bus. Daarmee gingen we naar het hotel en daar waren we diep onder de indruk van het huisje.

Want in Turkije is het nogal armoedig het huisje niet vergeleken met Turkije.

 

 

 

 


 

 

 

 

 

 


 

 

      (10)Waarom heet het land zo?

 

 

Het woord Turkije komt oorspronkelijk van de naam Ata Turk hij heeft het land naar hem genoemd.

 

Dit is Ata Turk voor de vlag.

De vlagoorlog.